Το δεύτερο  “OXI” του Γιάννη Κωστόπουλου

Το δεύτερο  “OXI” του Γιάννη Κωστόπουλου

Αντιμέτωπες με ιδιαίτερα  αρνητικές συνέπειες  η ελληνική οικονομία και η χρηματιστηριακή αγορά 

Το δεύτερο  “OXI” του Γιάννη Κωστόπουλου
Κλείσιμο

Πριν καταλαγιάσει η σκόνη που σήκωσε στην αιφνιδιασμένη  αγορά η πρόταση φιλικής συγχώνευσης  της Εθνικής με την Alpha Bank, η δεύτερη με μια λιτή και κατηγορηματική ανακοίνωση απέρριπτε ομοφώνως την δελεαστική και για πολλούς γενναιόδωρη πρόταση του κ. Ταμβακάκη προς τους μετόχους της Alpha.  

Η αρνητική απάντηση θύμισε σε όλους την πρώτη αποτυχημένη  προσπάθεια δημιουργίας ενός εθνικού  πρωταθλητή στην Ελλάδα στα τέλη του 2001, όταν οι Θόδωρος Καρατζάς και  Γιάννης Κωστόπουλος παρουσίαζαν σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Μέγαρο Μελά της πλατείας Κοτζιά, όχι μόνο τη συμφωνία αλλά και το λογότυπο της νέας τράπεζας.  

Η χθεσινή τροπή  επιβεβαίωσε απλώς οτι η ιστορία  μπορεί να επαναλαμβάνεται ενίοτε ως φάρσα, αλλά σε συνθήκες όπως αυτές  που διανύει η χώρα μπορεί οι συνέπειες να είναι μεγάλες και εξαιρετικά αρνητικές και η κρισιμότητα της κατάστασης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τερτίπια.  

Το  παρασκήνιο 

Είναι βέβαιο οτι  πίσω από τις ανακοινώσεις έχει εξελιχθεί  πλούσιο παρασκήνιο.  

Η πρόταση της Εθνικής για φιλική συγχώνευση με σχέση ανταλλαγής 8 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας για κάθε 11 μετοχές της Alpha Bank που αντιστοιχεί σε υπερτίμημα 23% -  24%, εκτιμάται από την αγορά ως συμφέρουσα. Το γεγονός οτι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η Εθνική ανέβασε κοντέρ, ενώ οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές στην Αθήνα  είδαν να καταγράφεται στο ταμπλό τρελή ανόδος, καταδεικνύει αφενός τη δίψα της αγοράς για μεγάλες κινήσεις που μπορεί να διαμορφώσουν θετικό κλίμα και αφετέρου αποτελεί ένδειξη για το πως η αγορά αξιολόγησε την πρόταση.  

Ωστόσο, από την πλευρά της Alpha Bank το πρόβλημα εστιάζεται στη σχέση ανταλλαγής η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας κρίθηκε ασύμφορη για τους μετόχους της Alpha.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, που όμως καμμία πλευρά δεν επιβεβαιώνει επίσημα, μια βελτίωση της πρότασης που θα ανέβαζε το premium για τους μετόχους της Alpha Bank  έως 10% θα μπορούσε να γεφυρώσει το ρήγμα. Σε μια τέτοια περίπτωση ωστόσο, δεν είναι βέβαιο οτι οι μέτοχοι της Εθνικής θα ήταν ευχαριστημένοι τη στιγμή μάλιστα που εκλήθησαν να συμμετάσχουν στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας στην τιμή των 5,20 ευρώ/μετοχή.  

Πολλοί ενθυμούμενοι το προ δεκαετίας ναυάγιο του  super deal , αποδίδουν και τη νέα αποτυχία στις διεκδικήσεις των προσώπων και των θέσεων, όμως ακριβώς γι’ αυτό η πλευρά της Alpha Bank διαρρέει πως δεν υπάρχει διαφωνία ή αντιρρήσεις στο προτεινόμενο από την Εθνική διοικητικό οργανόγραμμα.   

Κρατικοποίηση; Μα, το κράτος είναι “παρών”! 

Παράλληλα η  Alpha Bank εμφανίζεται διστακτική επειδή η συγχώνευση πρακτικά συνιστά «κρατικοποίησή» της σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας λόγω της τρέχουσας συγκυρίας.  

Κυβερνητικοί  κύκλοι ωστόσο υπενθυμίζουν με νόημα  οτι το ελληνικό δημόσιο αυτή τη στιγμή είναι μέτοχος σε όλες τις  ελληνικές τράπεζες.

Συνεπώς υπό  την ευρεία έννοια το θέμα της κρατικοποίησης υφίσταται ήδη. Στην περίπτωση της Alpha Bank αυτό μεταφράζεται σε 950 εκ. ευρώ απευθείας συμμετοχή του δημοσίου μέσω των προνομιούχων μετοχών και σε 9 δις ευρώ εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ.   

Στο δια ταύτα, η Εθνική η οποία εμβρόντητη διάβασε  την ομόφωνη απόρριψη της πρότασής της, ανταπάντησε μέσω κύκλων προσκείμενων στη διοίκηση πως δεν μπαίνει  σε «παζάρι» όμως δήλωσε έτοιμη να συζητήσει  περαιτέρω την απορριφθείσα από  την Alpha Bank πρότασή της.  

Είναι προφανές ότι κάτι μας διαφεύγει...  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης